TV2: Palæstinensisk kvinde går amok med kniv / Hvorfor trækker Israel ikke sine tropper ud af Vestbredden?

Problemet er, at der er stærke kræfter blandt palæstinensere, der kæmper for at udslette Israel.

Da Israel trak soldaterne hjem fra Libanon i 2000, og fra Gaza i 2005, blev resultatet en byge af raketter og andre angreb fx via tunneller. Hvis Israel trækker sine tropper væk fra Vestbredden, så vil grænsen gå igennem Jerusalem og der vil være 13 km. til den internationale lufthavn. Hvis Vestbredden overtages af Hamas, Islamisk Jihad eller IS, så vil det betyde en alvorlig trussel for Israel.

Ved en tilbagetrækning fra Vestbredden vil Israels fjender have kontrol over bjergene ved Jordandalen, hvilket vil gøre det muligt at udføre massive angreb mod Israels mest befolkede og udviklede områder samt lufthavnen.

Her er en ca 6-minutters video, som visualiserer Israels sikkerhedsproblemer med udgangspunkt i geografi og topografi. “Israel’s Critical Security Needs for a Viable Peace” The Jerusalem Center, 25 May 2010.

Dilemmaet
Palæstinenserne lider utvivlsomt under den israelske besættelse af Vestbredden. Mange israelere ønsker brændende at besættelsen bringes til ophør – men ikke til enhver pris. Der skal være en meget solid aftale mellem Israel og palæstinenserne om sikkerhed og fred.

Freden er mulig, hvis både israelere og palæstinensere sammen begynder at bekæmpe de kræfter, der ønsker at udslette Israel – og fremmer de mange muligheder, der allerede findes for samarbejde og gensidig respekt.

Posted in: Hvorfor er det ikke fred?