TV2: Palæstinensisk kvinde går amok med kniv / Levanten? Hvad har Levanten at gøre med israelske og palæstinensiske historie og drømme?

Levanten er den gammeleuropæiske betegnelse for lande og kulturer omkring den østlige del af middelhavet – inklusiv begge sider af Jordanflodet. Urbefolkningerne blev overrendt af imperie efter imperie, og der var store vandringer. Grænserne har altid været flydende men landkortet her giver et dækkende indtryk.

Kortet viser de berørte landes moderne navne.

Levant-good-map-Israel-in-middle

Inden for den arabiske geografi svarer Levanten omtrentlig til området Bilad al-Sham – som vist her, idet man igen skal være opmærksom på, at grænserne er meget flydende.
Levant-is-al-shams

Såvel jøderne som palæstinensiske arabere stammer fra Levanten. De levantinske arabere danner een af fire hovedgrupper; de øvrige tre arabiske hovedgrupper er de nordafrikanske, de egyptiske, og de oprindelige arabiske (som stammer fra hvad vi nu kalder Golfstaterne).

Selvom de palæstinensiske araber aldrig før har haft egen suveræn stat er det faktisk rigtigt, at mange af dem har dybe rødder i området, idet det også har været almindeligt for familier og klaner at sprede sig over flere områder inden for Levanten/Bilal al-Sham.

De klogeste zionister har altid været meget bevidst om dette, dog har der været dyb uenighed om hvordan den arabiske tilknytning skulle håndteres.

Posted in: Historie og fakta