Spørgsmål og svar om konflikten

Israel har været i krig med sine naboer, siden landet blev oprettet i 1948. Hvis man kun vil læse syv sætninger om konflikten, så læs hvad Max Meyer siger:

Jeg er zionist og ven af Israel, men jeg er samtidig ven af palæstinenserne. Jeg ønsker et frit og selvstændig Palæstina, jeg ønsker fred. Jihadister som Hamas kæmper ikke for fred og et frit Palæstina, de kæmper for at udslette Israel.

Israel har tilbudt en fredsløsning, hvor palæstinenserne får ca. 95 pct. af Vestbredden og hele Gaza. Palæstinensernes ledelse kunne ikke sige ja, fordi de kræfter der vil udslette Israel er alt for stærke. Der kan godt blive fred, men det kræver at israelere og palæstinensere sammen går imod det kræfter der vil udslette Israel.

Max_Meyer_204

 

Max Meyer, Formand for Dansk Zionistforbund

Vi har samlet nogle af de spørgsmål, vi tit får fra interesserede danskere. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at skrive til os på office@zionist.dk.

 

Vi har fordelt spørgsmålene på fem emner:

Hvorfor er der ikke fred?

Historie og fakta

Hvem er Israels fjender?

Beskyldninger og anklager mod Israel

Hvorfor er debatten om Israel så hård?

Beskyldninger og anklager

Har Israel stjålet land fra palæstinenserne?

Nej.

Både arabere og jøder har længe boet i området sammen. Da FN i 1947 vedtog en delingsplan, blev jøderne tildelt de områder, hvor der var flertal af jøder, og araberne fik tildelt de områder, hvor der var flertal af arabere.

Hvis du har set en serie landekort, som skulle vise at “Palæstina” svinder ind, vil det måske være tankevækkende for dig at læse denne artikel.

Hvorfor fordømmes Israel i FN?

Israel bliver fordømt i FN mere end noget andet land i verden, hvorfor mange folk mener at Israel må være blandt verdenens værste slyngelstate.

Men der er desværre noget der tyder på at kritikken overdrives ganske meget, og dette hænger sammen med, at mange FN-forsamlinger præges af de 57 islamiske stater – organiseret i Organisation of Islamic States (OIC), som stort set altid stemmer som en blok.
map

Siden USA begyndte i 1960erne for alvor at støtte Israel er er anti-Zionisme også blevet forbundet med modstand mod USA. Derfor kan OIC-landene næsten altid alliere sig med fx Rusland, Kina og mange stater i Afrika, Mellemamerika og Sydamerika. Og en lang række godtroende demokratier er kommet til at tro på, at palæstinenserne er verdens mest undertrykte folk, hvorfor disse demokratier ofte fokuserer meget mere på kritik af Israel end af nogen andre lande.

Læs denne engelsk-sprogede folder om Israel og FN

Begår Israel krigsforbrydelser?

Der er ingen grund til at tro, at Israel begår krigsforbrydelser. Det afholder desværre ikke organisationer såsom FN, og Amnesty International fra at beskylde Israel for at begå krigsforbrydelser.

Sagen er kort, at Israels militær er meget opmærksomme på at overholde krigens regler. Det samme er danske soldater også, når de er i krig.

For at føre krig og samtidig holde sig indenfor krigens regler, må man kun affyre våben mod militære mål, og kun hvis de forventede civile tab er i proportion til den militære trussel. Det er meget svært at afgøre præcist, hvornår et givent angreb ligger indenfor krigens regler. Hvis det kun er fjendens soldater og militære bygninger der rammes, så er man helt sikker på at overholde krigens regler.

Hvis Israel smed en stor bombe, lad os sige en atombombe, over Gaza, så ville der være forbudt, så ville det være en krigsforbrydelse. Det ville også være rigtig dumt.

 

View category →

Historie og fakta

Har Israel stjålet land fra palæstinenserne?

Nej.

Både arabere og jøder har længe boet i området sammen. Da FN i 1947 vedtog en delingsplan, blev jøderne tildelt de områder, hvor der var flertal af jøder, og araberne fik tildelt de områder, hvor der var flertal af arabere.

Hvis du har set en serie landekort, som skulle vise at “Palæstina” svinder ind, vil det måske være tankevækkende for dig at læse denne artikel.

Hvad er terrorisme? Kan man ikke sige at Hamas er frihedskæmpere?

Terrorisme er at angribe uskyldige civile, for at fremme en politisk sag. Når vi siger, at Hamas eller Islamisk Jihad er terrorister, så er det fordi de angriber uskyldige civile israelere med raketter, selvmords-bomber og lignende, fordi de har det politiske mål, at Israel skal udslettes.

Hvis man forestiller sig en person, der dræbte uskyldige civile uden at have et politisk mål, så ville vi kalde denne person for massemorder.

Man kan være både terrorist og frihedskæmper. Hvis man kæmper for et frit og selvstændigt Palæstina, og samtidig dræber civile, så kan man sige, at man er begge dele. Men det er ikke tilfældet med Hamas. Hamas kæmper ikke for fred eller et frit og selvstændigt Palæstina, Hamas kæmper for at udslette Israel.

Om en person eller organisation er terrorist eller ej handler ikke om hvorvidt man holder med dem. Man kan sagtens forestille sig, en organisation, der kæmper for noget godt – eller noget man er enig i – men som benytter sig af drab på civile som middel til at opnå målet.

Hvorfor bliver Israel støttet af USA?

Israel og USA er idag tætte allierede, forstået på den måde, at de to lande har samme værdier og der er et tæt forhold mellem landenes ledere og befolkninger.

Men i 1948, da Israel blev oprettet, blev Israel ikke støttet af USA. Det var istedet Sovjet Unionen, der hjalp Israel. I løbet af 1970’erne blev forholdet mellem Israel og USA rigtig godt, og baggrunden for det er, at Israel kunne hjælpe USAs i Mellemøsten.

USA er interesseret i stabilitet i Mellemøsten, de er interesseret i at der ikke er krig og konflikt. Og i løbet af 1970’erne viste Israel, at de kunne hjælpe fx. Jordan, der var allieret med USA.

Siden Israel og Egypten sluttede fred i 1979 har begge lande modtaget milliarder af dollar i støtte.

Hvad er en zionist? Hvad er zionisme?

En zionist er rigtig glad for, at Israel eksisterer.

Zionisme startede som bevægelse i i 1890erne, og man arbejdede for det jødiske folks ret til selvbestemmelse i deres eget land. Baggrunden for zionismen var, at europæiske, tyrkiske, russiske og arabiske imperier og stater ikke beskyttede jøder mod forfølgelse og jødehad.

Zionisterne ønskede en stat, hvor politi og militær ikke vendte det blinde øje til, når jøder blev forfulgt. Og med oprettelsen af staten Israel lykkedes dette projekt,

Ordet zion stammer fra bibelen. Zion er et bjerg i Jerusalem, og betegnelsen Zion bruges ofte synonymt med Jerusalem.

[læs mere]

 

 

 

Har der nogensinde eksisteret et land der hed “Palæstina”?

Nej. Der har ikke været et selvstændigt arabisk land, der hed Palæstina. Da tyrkerne kontrollede området hed området det sydlige Syrien. Blandt europæere blev området kaldt Palæstina, fordi romerne i år 70 omdøbte landet fra at Judea til at hedde Syrisk Palæstina. Romerne ville at straffe jøderne, der havde lavet oprør, og navngav landet efter en bibelsk fjende af jøderne – filistrene.

Da Osmannerriget faldt, og England og Frankrig overtog kontrollen med Mellemøsten fra tyrkerne så brugte man betegnelsen “Palæstina mandatet” for det område, der i dag er Jordan, Israel, Gaza og Vestbredden. Jordan er i dag en selvstændig arabisk stat, og hvis araberne i Jordan havde villet det, så kunne de have kaldt landet for Palæstina. Men på det tidspunkt 1920’erne, var det jøderne, der kaldte sig palæstinensere.

I dag er der mange millioner arabere, der identificerer sig som palæstinensere, og som ønsker en selvstændig stat. I Dansk Zionistforbund ønsker vi er det lykkedes for Israel og palæstinenserne at finde en fredsløsning, så vi for første gang i verdens historie kan få et frit og selvstændigt arabisk land, der hedder Palæstina.

1920-boundaryconventionmap

 

Levanten? Hvad har Levanten at gøre med israelske og palæstinensiske historie og drømme?

Levanten er den gammeleuropæiske betegnelse for lande og kulturer omkring den østlige del af middelhavet – inklusiv begge sider af Jordanflodet. Urbefolkningerne blev overrendt af imperie efter imperie, og der var store vandringer. Grænserne har altid været flydende men landkortet her giver et dækkende indtryk.

Kortet viser de berørte landes moderne navne.

Levant-good-map-Israel-in-middle

Inden for den arabiske geografi svarer Levanten omtrentlig til området Bilad al-Sham – som vist her, idet man igen skal være opmærksom på, at grænserne er meget flydende.
Levant-is-al-shams

Såvel jøderne som palæstinensiske arabere stammer fra Levanten. De levantinske arabere danner een af fire hovedgrupper; de øvrige tre arabiske hovedgrupper er de nordafrikanske, de egyptiske, og de oprindelige arabiske (som stammer fra hvad vi nu kalder Golfstaterne).

Selvom de palæstinensiske araber aldrig før har haft egen suveræn stat er det faktisk rigtigt, at mange af dem har dybe rødder i området, idet det også har været almindeligt for familier og klaner at sprede sig over flere områder inden for Levanten/Bilal al-Sham.

De klogeste zionister har altid været meget bevidst om dette, dog har der været dyb uenighed om hvordan den arabiske tilknytning skulle håndteres.

Kan Israel ikke bare tilbyde palæstinenserne mere land, så der kan blive fred?

Det er ikke et spørgsmål om mere land til palæstinenserne.

Grunden til, at der ikke er fred, er at stærke kræfter blandt palæstinenserne arbejder for at udslette Israel. Det er grupper såsom Hamas, PFLP og Islamisk Jihad. Disse grupper kæmper ikke for et frit og selvstændigt Palæstina, de kæmper for at fjerne Israel fra landkortet.

Derfor vil et tilbud om mere land ikke gøre Hamas, PFLP og Islamisk Jihad tilfredse.

Nogle anti-zionister mener at palæstinenserne skal få alt i Levanten udover hvad der tilhører Egypten, Jordan, Iraq, Lebanon og Syrien – at Israel skal nedlægges, og jøderne skal leve som mindretal eller uddrives.

Israel-1949-bbc
Kort fra BBC

 

View category →

Hvorfor er debatten så hård?

Hvorfor er debatten så hård?

Det er ikke til at sige, hvorfor debatten om Israel er så hård. Det er en af de emner, folk blive uvenner over, og det er rigtig ærgerligt.

Hvis du vil deltage i debatten om Israel, så lad det være en opfordring herfra, at du holder dig selv i ro og forsøger at være nuanceret. Selvom du diskuterer med folk, du er meget uenig med, så prøv at spørg ind til deres holdninger, og gør det til dit mål at forstå dem bedre. Lad være med at tro at du kan eller skal overbevise andre – det kommer der ikke noget godt ud af.

Hvorfor kan man ikke kritisere Israel uden at blive kaldt jødehader?

Det kan man også godt.

Diskussioner om Israel bliver desværre meget tit meget følelsesladet, og så sker det at man beskylder hinanden for de mest forfærdelige ting.

En opfordring herfra skal lyde, at man afholder sig fra at bruge skældsord som jødehader.

View category →

Hvorfor er det ikke fred?

Har Israel tilbudt palæstinenserne fred?

Israelske regeringer har gentagne gange tilbudt palæstinenserne en fredsløsning, hvor 95 pct. af Vestbredden og hele Gaza bliver deres. Den palæstinensiske ledelse har desværre ikke kunnet sige ja. Baggrunden er, at jihadistiske grupper som Hamas og Islamisk jihad er alt for stærke. Jihadisterne i Hamas slås ikke for fred, og de slås ikke for et frit og selvstændigt Palæstina, jihadisterne slås for for at udslette Ïsrael.

Israels tilbud om fred (Clinton parametre)
I 2000 og 2001 inviterede USAs Præsident Bill Clinton til fredsforhandlinger i Camp David. Clinton foreslog en fredsløsning der bestod af en en række parametre for deling af landet:

 • En palæstinensisk stat oprettes på 94-96 pct. af Vestbredden og hele Gaza.
 • Israel får, hvad der svarer til 6-4pct. af Vestbredden, hvilket vil betyde at ca. 80pct af bosætterne på Vestbredden bliver inkluderet i Israel.
 • Der vil ske en byttehandel i form af land. Hvad der svarer til 1-3 pct af Vestbredden bliver givet til palæstinenserne som kompensation for de dele af Vestbredden, som Israel får.

Israelerne godkendte Clinton-parametrene, palæstinenserne sagde nej.

kilde: Peace Lobby og New York Times

Israels tilbud om fred i 2008
I 2008 tilbød Israel en fredsløsning, der ligner Clinton-parametrene. I december 2009 blev der offentliggjort et kort, der illustrerer fredsløsningen:

Olmert_peace
Palæstinenserne kunne desværre ikke sige ja til freden.

Kilde: Ha’Aretz

Deling af Jerusalem?
I dag fungerer det sådan, at der er Jordan, der administrerer de muslimske helligdomme på tempelbjerget, herunder muslimernes vigtige Al-Aqsa moske.

De to fredsforslag i 2001 og 2008 indeholdte en deling af Jerusalem. Men det er ikke sikkert, at Jerusalem vil indgå i fremtidige fredsforslag. Det handler både om religiøse følelser, og israelske bekymringer for angreb fra jihadister midt i Jerusalem.

Flygtninges tilbagevenden
Der er palæstinensiske flygtningelejre i de omkringliggende områder herunder, Jordan, Syrien, Libanon og Gaza. Det er allerede nu muligt for at det palæstinensiske selvstyre, at lade disse flygtninge komme til Vestbredden. Efter en fredsaftale er indgået, vil palæstinenserne kunne bestemme om flygtningene skal have lov til at komme til den nye Palæstinensiske stat. Det kan virke mærkeligt, at de omkringliggende arabiske lande ikke har integreret de palæstinensiske flygtninge og givet dem statsborgerskab. Sagen er, at flygtningene bliver brugt i et politisk spil som har været mere end 65 år.

Hvorfor har palæstinenserne ikke accepteret fredstilbud?

Dette er et meget kompleks spørgsmål.

Palæstinenserne er blevet tilbudt at få Gaza, samt det meste af Vestbredden, og noget israelsk jord i bytte. Desværre kunne palæstinenserne ikke sige ja. [læs om fredsforhandlingerne]

Baggrunden skal nok findes i, at der er stærke kræfter blandt palæstinensere og andre araber, der ønsker at Israel skal udslettes.

Så længe grupper, der arbejder for at udslette Israel såsom Hamas, Islamisk Jihad, og PFLP er stærke, vil der ikke komme fred. [læs mere]

Hvorfor trækker Israel ikke sine tropper ud af Vestbredden?

Problemet er, at der er stærke kræfter blandt palæstinensere, der kæmper for at udslette Israel.

Da Israel trak soldaterne hjem fra Libanon i 2000, og fra Gaza i 2005, blev resultatet en byge af raketter og andre angreb fx via tunneller. Hvis Israel trækker sine tropper væk fra Vestbredden, så vil grænsen gå igennem Jerusalem og der vil være 13 km. til den internationale lufthavn. Hvis Vestbredden overtages af Hamas, Islamisk Jihad eller IS, så vil det betyde en alvorlig trussel for Israel.

Ved en tilbagetrækning fra Vestbredden vil Israels fjender have kontrol over bjergene ved Jordandalen, hvilket vil gøre det muligt at udføre massive angreb mod Israels mest befolkede og udviklede områder samt lufthavnen.

Her er en ca 6-minutters video, som visualiserer Israels sikkerhedsproblemer med udgangspunkt i geografi og topografi. “Israel’s Critical Security Needs for a Viable Peace” The Jerusalem Center, 25 May 2010.

Dilemmaet
Palæstinenserne lider utvivlsomt under den israelske besættelse af Vestbredden. Mange israelere ønsker brændende at besættelsen bringes til ophør – men ikke til enhver pris. Der skal være en meget solid aftale mellem Israel og palæstinenserne om sikkerhed og fred.

Freden er mulig, hvis både israelere og palæstinensere sammen begynder at bekæmpe de kræfter, der ønsker at udslette Israel – og fremmer de mange muligheder, der allerede findes for samarbejde og gensidig respekt.

Hvad kan Danmark gøre for at skabe fred?

Det er ikke så meget Danmark kan gøre. Grunden til, at der ikke er fred, er at alt for mange palæstinensere ønsker at udslette Israel. Terrororganisationer såsom Hamas og Islamisk Jihad, der kæmper med vold for at udslette Israel, får støtte af halvdelen af palæstinenserne.

Danmark giver sammen med EU en masse penge til det palæstinensiske selvstyre. Det er penge der går til for eksempel skoler, hospitaler og til de statskontrolledere medier.

Desværre lærer børn og unge i palæstinensiske skoler, at hade jøder og at hade Israel. Deres skoler bliver opkaldt efter navngivne mordere og terrorister. Selv i børnefjernsyn lærer børnene at hade jøder. Fra Danmarks side, kunne der måske hjælpe, hvis vi sagde til det palæstinensiske selvstyre, at vi gerne vil blive ved med at give penge, men at skoler, der er opkaldt efter terrorister skal have et nyt navn. Eller at de skal lade være med at snakke om had og drab mod jøder i børnefjernsyn

Kilder:

Børnefjernsyn fra Gaza med en stor humlebi, der snakker med en lille pige om at dræbe alle jøder

Meningsmåling: Flertal af palæstinenserne støtter Islamisk Jihad og afviser at leve i fred med Israel

Meningsmåling: viser opbakning til Hamas på ca. 40 pct.

Skal Israel presses af USA til at slutte fred?

Det er der ikke behov for. Israel godkendte i år 2000 et fredsforslag fra USA. I fredsforslaget får palæstinenserne 95 pct. – 98 pct. af Vestbredden og hele Gaza, det vil sige næsten alle de besatte områder. De resterende 5 pct. – 2 pct. skulle palæstinensere have kompensation for i form af land fra det nuværende Israel.

Palæstinenserne kunne desværre ikke sige ja til freden. I 2008 var der også forhandlinger om fred, hvor palæstinenserne fik samme tilbud, og igen sagde palæstinenserne nej.

Der var også fredsforhandlinger i foråret 2014, men palæstinenserne ville ikke engang møde op ved forhandlingsbordet. Israel forsøgte at visse gode hensigter, ved at frigive palæstinensiske fanger – altså dømte mordere og terrorister – men det hjalp ikke.

Kort sagt. Israel står ikke i vejen for en fredsløsning, så det giver ikke rigtig mening at presse Israel til fred.

 

 

Hvad mener I om bosættelserne?

I Dansk Zionistforbund har vi medlemmer der er imod bosættelser og medlemmer der er for. Som forbund har vi ikke en holdning.

Det skal dog siges, at der er alt for meget fokus på bosættelserne. For at få nogle proportioner og for at sætte bosættelserne i perspektiv vil vi gerne sige tre ting

 1. Når freden en dag kommer, vil bosætterne blive borgere i Palæstina. På samme måde som en million palæstinensere i dag er statsborgere i Israel. Og så er der ikke noget problem længere.
 2. Bosættelser er huse og lejligheder. Det er ikke bomber og raketter.
 3. Det er mystisk, at verdens lederes bekymrer sig om, hvor mange jøder der bor jøder 40 km. eller 50 km. fra Jerusalem

Læs også:
April, 2013: Obama: Bosættelser er ikke den altafgørende hindring for freden

Er bosættelserne den største hindring for fred?

Bosættelserne er ikke den største hindring for fred mellem Israel og palæstinenserne. Den største hindring for fred er de terrororganisationer såsom Hamas og Islamisk Jihad, der kæmper med vold for at udslette Israel.

Hvis palæstinenserne en dag vælger at opgive drømmen om at udslette Israel, og siger ja til de fredsforslag der, som Israel har tilbudt, så vil bosætterne bliver statsborgere i et frit og selvstændigt Palæstina.

Kan Israel ikke bare tilbyde palæstinenserne mere land, så der kan blive fred?

Det er ikke et spørgsmål om mere land til palæstinenserne.

Grunden til, at der ikke er fred, er at stærke kræfter blandt palæstinenserne arbejder for at udslette Israel. Det er grupper såsom Hamas, PFLP og Islamisk Jihad. Disse grupper kæmper ikke for et frit og selvstændigt Palæstina, de kæmper for at fjerne Israel fra landkortet.

Derfor vil et tilbud om mere land ikke gøre Hamas, PFLP og Islamisk Jihad tilfredse.

Nogle anti-zionister mener at palæstinenserne skal få alt i Levanten udover hvad der tilhører Egypten, Jordan, Iraq, Lebanon og Syrien – at Israel skal nedlægges, og jøderne skal leve som mindretal eller uddrives.

Israel-1949-bbc
Kort fra BBC

 

Går Israel ind for et frit og selvstændigt Palæstina?

Ja.

Faktisk er palæstinenserne blevet tilbudt et land bestående af det meste af Vestbredden samt hele Gaza – plus en forhandlet løsning for at kompensere for resten af Vestbredden og løse nogle stridspunkter. [læs mere om Israels tilbud om fred]

View category →

Israels fjender

Har I en liste over lande og terrororganisationer, der ønsker at udslette Israel?

Der er tre lande der har som erklæret mål at udslette Israel:

 • Iran
 • Syrien
 • Libanon

Der er fire store islamistiske terrororganisationer, der har som erklæret mål at udslette Israel

 • Hamas
 • Islamisk Jihad
 • Hezbollah
 • Al-Aqsa Martyrenes Brigade

 

20130829-074519.jpg

Hvorfor siger I, at Hamas og andre vil udslette Israel?

Det siger vi, fordi Hamas og fx Palæstinensisk Islamisk Jihad og den marxistisk-leninistiske PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine – Folkefronten til Palæstinas Befrielse), siger lige ud, at de vil erstatte Israel med en Palæstina fra Jordanfloden til Middelhavet.

Hamas udformede et politisk program i 1988, hvor der bl.a. står

Israel vil rejse sig og forblive oprejst, indtil Islam udsletter det…” (link – åbner ny side)

Og i maj 2014 siger Mousa Mohammed Abu Marzook (et meget højstående medlem af Hamas)  til Al-Monitor, at Hamas ikke vil anerkende Israel – også selvom Hamas kommer ind i en enhedsregering med Fatah.

Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) er meget aktiv og indflydelsesrig, omend de ikke har en plads i en regering, som Hamas gør. PIJ’s generalsekretær siger i 2009:

“Jeg kan under ingen omstændigheder acceptere, at staten Israels eksisterer” (link, s. 7, – åbner ny side)

PFLP anser alt mellem Jordan floden og Middelhavet som besat af Israel – det er ikke bare et spørgsmål om Vestbredden, men også det territorium, som Israel har haft kontrol over siden 1948.

Målsætningen er at tilintetgøre staten Israel som militær, politisk og økonomisk enhed som baserer sig på aggression, ekspansion og organisk forbindelse med imperialistiske interesser i vores hjemland. … (link – åbner ny side)

PFLP mener envidere at det er muligt at

… grundlægge en demokratisk nationstat i Palæstina, hvor både arabere og jøder vil leve som borgere med lige rettigheder og pligter, og som vil indgå som en integreret del af det progressive, demokratiske arabiske nationale tilstedeværelse side om side med samtlige verdens progressive kræfter.

Selvom PFLP er en sekulær bevægelse virker målet ikke særligt realistisk. Resultaterne af “Det arabiske spring” er ikke just opmuntrende, og også blandt palæstinenserne er det islamistiske kræfter, som står stærkest.

Hvorfor er der nogen, som ønsker Israel nedlagt?

Siden Israel blev oprettet i 1948 har arabiske lande forsøgt at fjerne landet fra landkortet. Dagen efter Israel blev udråbt som stat angreb alle arabiske lande Israel, med det klare formål at udslette landet. I dag er det mest islamistiske terrororganisationer såsom Hamas eller Islamisk Jihad, der snakker om at udslette Israel.

Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvorfor det er så almindeligt blandt palæstinensere, at ønske Israel fjernet fra landkortet. Israel var en gang regeret af araber og muslimer, og det er et sår på den nationale og religiøse stolthed, at landet nu tilhører Israel.

Samtidig bør man være opmærksom på, at jøder i den arabiske verden historisk set har været anset som undermennesker. Det gør såret i den arabiske stolthed endnu mere alvorligt, at jøder, som ikke anses for noget, kunne besejre de arabiske hære

 

I forhold til de arabiske lande er Israel forsvindende lille – og selv set i forhold til Levanten er det ikke særligt stort. Arab-League-Plus-Israel

Men araberne vil ikke have en jødisk stat i Levanten – man vil simpelthen ikke have, at jord overgår fra et muslimsk område til et område styret af vantro. Dette er baggrund for, at der også i dag er stærke krafter i den arabiske verden, og i det palæstinensiske samfund, der ønsker at fjerne Israel fra landkortet.

Hvad er terrorisme? Kan man ikke sige at Hamas er frihedskæmpere?

Terrorisme er at angribe uskyldige civile, for at fremme en politisk sag. Når vi siger, at Hamas eller Islamisk Jihad er terrorister, så er det fordi de angriber uskyldige civile israelere med raketter, selvmords-bomber og lignende, fordi de har det politiske mål, at Israel skal udslettes.

Hvis man forestiller sig en person, der dræbte uskyldige civile uden at have et politisk mål, så ville vi kalde denne person for massemorder.

Man kan være både terrorist og frihedskæmper. Hvis man kæmper for et frit og selvstændigt Palæstina, og samtidig dræber civile, så kan man sige, at man er begge dele. Men det er ikke tilfældet med Hamas. Hamas kæmper ikke for fred eller et frit og selvstændigt Palæstina, Hamas kæmper for at udslette Israel.

Om en person eller organisation er terrorist eller ej handler ikke om hvorvidt man holder med dem. Man kan sagtens forestille sig, en organisation, der kæmper for noget godt – eller noget man er enig i – men som benytter sig af drab på civile som middel til at opnå målet.

Hvem er Hezbollah?

Hezbollah er en islamisk terrororganisation fra Libanon, der er støttet af Iran og kæmper for at udslette Israel. De kæmper også sammen med regimet i Syrien for at nedkæmpe oprøret i Syrien.

Hezbollah kontrollerer det sydlige Libanon og anses for at være stærkere end den libanesiske hær.

Religiøst er de shia-muslimer ligesom Iran.

Hvad er anti-zionisme?

Anti-zionisme er den holdning at Israel ikke skal eksistere.

View category →
]