«

»

sep 10 2012

Vi tog israelske flag med til Nørrebro

Smag verdenDansk Zionistforbund stod på Rantzausgade Nørrebro d. 1. og 2. september 2012 i et telt fyldt med israelske flag. Anledningen var den årlige mangfoldighedsfestival  ”Smag Verden”. Der blev delt gratis israelsk vin og saltagurker ud til festivallens deltager, og alt foregik roligt og fint.

Kommunen så helst vi blev væk
Kommunens medarbejdere i integrationsforvaltningen “Task Force Inklusion” var ikke begejstret, da de hørte, at vi gerne ville med til mangfoldighedsfesten. Kommunen forsøgte at få Dansk Zionistforbund til at blive væk. De fortalte os, at de ikke kunne garantere for vores sikkerhed, og de forsøgte endda at få Mosaisk Trossamfund til at overtale os til at blive væk. Vi kender udmærket til risikoen ved at stå midt på Nørrebro omringet af israelske flag,  men Israel er en del af verden, og når der festes for mangfoldighed, så skal Israels venner også være med. Integrationsborgmesteren fortalte efter festivalen, at hun havde rådgivere, der helst så, at kommunen forbød Dansk Zionistforbund at deltage i festivalen.

berlingskeDa kommunens medarbejdere forstod, at de ikke kunne forhindre os at deltage, bad de os om at være så usynlige som muligt. Vi blev bedt om ikke at flage “synligt” med Israels flag, det betød åbenbart, at vi ikke skulle have Israels flag med overhovedet. For at imødekomme kommunens henstilling om ikke at flage synligt, valgte Dansk Zionistforbund kun at have flag inde i teltet. Vi havde ellers gerne ville sætte et stort flag oven over teltet, så alle kunne se os. Kommunen bad os også om at vente med at pynte vores telt til få minutter inden festen startede.
Nørrebro er ikke byens åbne og tolerante bydel
Det er klart at “Task Force Inklusion” var bange for, at deres festival, der årligt koster Københavns skatteborgere mere end 1 million kroner, skulle ende i anti-jødisk vold. Det ville have været en tragedie for kommunens Integrationsborgmester, Anne Mee Allerslev, hvis en hendes forsøg på at vise åbenhed og mangfoldighed afslørede det modsatte. For det modsatte er desværre gældende. Nørrebro er ikke byens åbne og tolerante bydel. Det er en bydel, hvor jøder ikke går med davidsstjerne og kippa, af frygt for at møde fjendskab fra Nørrebros arabiske drenge. Det er netop derfor integrationsborgmester Allerslev er blevet kritiseret så stærkt i medierne, for at forsøge at gemme Israel væk fra “Smag Verden”. Kommunen kender til den risiko Israels venner løber, hvis de på Nørrebro åbent viser støtte til den jødiske stat. Netop dette problem med anti-israelske og anti-jødiske holdninger på Nørrebro er dem, kommunens “Task Force Inklusion” burde arbejde med. Vi må insistere på, at det er de intolerante på Nørrebro, der er problemet – ikke Israels venner.

Unge venstreorienteret demonstrerede imod Dansk Zionistforbund
Kommunens arrangører forsøgte også at holde det hemmeligt, at Israel ville være repræsenteret ved festivallen. Men flere foreninger havde været til møde, hvor vores deltagelse blev diskuteret. Så i dagene inden festivallen, begyndte en større debat på Smag Verdens facebookside. Der blev udtrykt forundring over at Dansk Zionistforbund kunne være med til en mangfoldighedsfest.

Dansk Zionistforbund deltagelse i festivalen fik unge venstreorienterede fra Socialistisk Ungdomsfront (Enhedslistens ungdomsorganisation) til lørdag eftermiddag at sætte en træplade op foran vores bod, mens de stod med  plastikgeværer og delte løbesedler ud, hvor de beskyldte Dansk Zionistforbund for at støtte racisme og apartheid mod palæstinensere. Politiet trådte ind og stod otte mand mellem vores bod og de unge venstreorienterede. Politiet var bange for at det kunne ende galt, idet en gruppe på omkring tyve unge arabiske mænd havde forsamlet sig umiddelbart foran træpladen. Men efter ti minutter overtalte politiet med hjælp fra festivalens deltager, de unge til at omdele deres løbesedler tyve meter væk fra vores telt.

Dansk Zionistforbund har taget kontakt til de unge i Socialistisk Ungdomsfront, og forsøgt at forklare at vi hverken går ind for racisme eller apartheid.

Alt foregik faktisk roligt
Inden festivalen gik i gang var vi nervøse, men det en stor lettelse, at kunne stå og vise Israel frem midt på Nørrebro en hel weekend, hvor flere tusinde mennesker deltog, uden at der skete noget voldeligt. Der var masser af smil, og folk var vilde med de israelske saltagurker.

Vi var nervøse inden festen, for en sådan markering af Israels venner er ikke sket på Nørrebro, og vi kendte til risikoen, ligesom kommunen gjorde. Men det er vigtigt at vi dukker op. Israels venner skal ikke være usynlige. Vi skal ikke være bange for at vise Israels flag, heller ikke på Nørrebro, for alt forløb faktisk stille og roligt.

Samtidig skal der lyde en stor tak til Københavns Politi, som sendte mere end tyve betjente til festivalen for at garantere vores sikkerhed.

Næste år skal vi være endnu mere synlige
Næste år skal vi være endnu mere synlige, og vise Israel frem med mere end saltagurker og vin. Vi skal have store flag med, og vi skal have dans og musik. Når der er fester, der hylder verdens mangfoldighed, så er Israels venner med.

 

Hilsen
Jonatan Møller Sousa