«

»

mar 17 2012

Fredsprocessen og Israels tilbud om fred

Israelske regeringer har gentagne gange tilbudt palæstinenserne en fredsløsning, hvor 95 pct. af Vestbredden og hele Gaza bliver deres. Den palæstinensiske ledelse har desværre ikke kunnet sige ja. Baggrunden er, at jihadistiske grupper som Hamas og Islamisk jihad er alt for stærke. Jihadisterne i Hamas slås ikke for fred, og de slås ikke for et frit og selvstændigt Palæstina, jihadisterne slås for for at udslette Ïsrael.

Israels tilbud om fred (Clinton parametre)
I 2000 og 2001 inviterede USAs Præsident Bill Clinton til fredsforhandlinger i Camp David. Clinton foreslog en fredsløsning der bestod af en en række parametre for deling af landet:

  • En palæstinensisk stat oprettes på 94-96 pct. af Vestbredden og hele Gaza.
  • Israel får, hvad der svarer til 6-4pct. af Vestbredden, hvilket vil betyde at ca. 80pct af bosætterne på Vestbredden bliver inkluderet i Israel.
  • Der vil ske en byttehandel i form af land. Hvad der svarer til 1-3 pct af Vestbredden bliver givet til palæstinenserne som kompensation for de dele af Vestbredden, som Israel får.

Israelerne godkendte Clinton-parametrene, palæstinenserne sagde nej.

kilde: Peace Lobby og New York Times

Israels tilbud om fred i 2008
I 2008 tilbød Israel en fredsløsning, der ligner Clinton-parametrene. I december 2009 blev der offentliggjort et kort, der illustrerer fredsløsningen:

Olmert_peace
Palæstinenserne kunne desværre ikke sige ja til freden.

Kilde: Ha’Aretz

Deling af Jerusalem?
I dag fungerer det sådan, at der er Jordan, der administrerer de muslimske helligdomme på tempelbjerget, herunder muslimernes vigtige Al-Aqsa moske.

De to fredsforslag i 2001 og 2008 indeholdte en deling af Jerusalem. Men det er ikke sikkert, at Jerusalem vil indgå i fremtidige fredsforslag. Det handler både om religiøse følelser, og israelske bekymringer for angreb fra jihadister midt i Jerusalem.

Flygtninges tilbagevenden
Der er palæstinensiske flygtningelejre i de omkringliggende områder herunder, Jordan, Syrien, Libanon og Gaza. Det er allerede nu muligt for at det palæstinensiske selvstyre, at lade disse flygtninge komme til Vestbredden. Efter en fredsaftale er indgået, vil palæstinenserne kunne bestemme om flygtningene skal have lov til at komme til den nye Palæstinensiske stat. Det kan virke mærkeligt, at de omkringliggende arabiske lande ikke har integreret de palæstinensiske flygtninge og givet dem statsborgerskab. Sagen er, at flygtningene bliver brugt i et politisk spil som har været mere end 65 år.